14th of May Memorial Regatta Rotterdam, 13 mei 2017

Foto credits: http://www.dmrc.nl

De 14th of May Memorial Regatta Rotterdam wordt georganiseerd ter nagedachtenis aan het bombardement op de stad Rotterdam op 14 mei 1940. Wij roeien deze wedstrijd vandaag opniew, door de bijzondere band die wij hebben met de roeiers van de DMRC. Dit is een club oud-mariniers die zichzelf ten doel gesteld heeft om geld in te zamelen voor buddy’s die tijdens hun dienst psychisch of lichamelijk beschadigd zijn door de extreme omstandigheden waaronder zij opereren. De sloep ‘Gone but not Forgotten’ ligt in Culemborg en we trainen dan ook regelmatig samen op het water.

In Rotterdam is een heus kamp opgebouwd op het plein bij de Wijnhaven. Hier verzamelen we en maken ons klaar voor de wedstrijd. Op pad gaan met een mix-boot is altijd gezellig! Maar dat betekent niet dat we niet onze stinkende best gaan doen tegen al die mariniers!

Voorafgaand aan de race wordt door de commandant van de nabijgelegen kazerne gespeecht en daarna op indrukwekkende wijze één minuut stilte gehouden. De roeiers geven een eerbetoon door de riemen omhoog te houden. Niet alleen de offers van mariniers en burgerslachtoffers in 1940 staan centraal. Ook wordt eer bewezen aan mariniers en nabestaanden die meer recent zijn omgekomen tijdens actieve dienst.

Nu zijn we klaar om te vertrekken. Gezien de goede uitslag van vorig jaar, starten wij als 18e van 20 sloepen. We moeten dus even wachten voordat we naar de startlijn onder een brug mogen roeien. Nadat we worden afgeschoten, gaan we met een flinke vaart de Wijnhaven door. De route loopt grotendeels over de Maas door het havengebied, waar ook grote scheepvaart is. Dit vraagt opperste concentratie van onze stuurman. Maar ook voor de roeiers is het op de Maas aanzienlijk anders roeien dan op de Lek, dus we mogen flink aan de bak. Het is best warm en op plekken waar geen wind staat, wordt er her en der zelfs goed gezweet. Fijn als het briesje even later weer opsteekt en wat frisse lucht laat waaien. Onderweg komt onze jonge supporter op verschillende plekken langs gefietst. Leuk om zo’n fanatieke fan te hebben! Zie je opeens weer zo'n klein koppie op zo'n hele grote brug :)

Onderweg passeren we enkele sloepen, gaaf als je bekenden tegenkomt en elkaar zelfs tijdens de race aanmoedigt. Dat is dus echt sloeproeien he?! Na een tijdje zien we het bekende silhouet van Tropicana alweer opdoemen. Het teken dat we bijna 'thuis' zijn. We verzamelen onze laatste krachten en knallen de grachten door naar de finish onder dezelfde brug. Her en der aangemoedigd door schepen waarop men op het dek de wedstrijd bekijkt. En dan klinkt het finisch signaal en zijn we alweer  terug waar we begonnen zijn. Alle sloepen liggen naast elkaar aan de steigers, even horen hoe de anderen het gehad hebben. Een drankje en de bekende bak met zoute snacks komen uit ons luik tevoorschijn en we komen lekker bij.

NIet veel later verzamelen alle roeiers en vrijwilligers zich weer op het plein voor een gezellige borrel terwijl de DJ zijn muziek draait. Er is voor iedereen een ‘broodje Marinier’, absoluut verdiend na deze inspanning. Voor wat extra voeding zakken we ook nog even af naar de Markthal, dat is trouwens ook een excursie met zo'n groep uitgehongerde roeiers. Iedereen waaiert uit en zoekt waar hij zelf zin in heeft. Maar we vinden elkaar ook weer gauw om gezamenlijk te eten. Helaas blijkt even later als we terugkomen op het plein voor de prijsuitreiking dat wij met ons mixteam nét naast het podium hebben gevist. Maar dat geeft niets. We hebben een heerlijke dag gehad en veel plezier gemaakt!

Mixteam Jan van Riebeeck

Foto credits: http://www.dmrc.nl

Terug naar boven