Esperanza 1-2016

Tags: 

Hazyview  (Zuid Afrika) 16 januari 2016  (25.02.35 S  31.07.45 E)

Goeie morre (Zuid Afrikaans voor Hallo) watersporters,

Januari en februari zijn in Griekenland een beetje regenachtig, dus een prima tijd om de rugzak weer te pakken. Niet naar Azië deze keer maar naar Zuid Afrika.

Ongeveer een week geleden hebben we ons in Pretoria aangesloten bij een groep van 15 mensen waarmee we in een bus drie weken onderweg zijn langs heel veel “must see”  dingen van Zuid Afrika en die eindigt in Kaapstad.

De eerste paar dagen hebben we door gebracht in en rond het zuidelijke gedeelte van het Krugerpark, genoemd naar Paul Kruger oud president van de republiek Zuid Afrika zo rond 1900.

En als ze het hier over een park hebben bedoelen ze niet zoiets als het Vondelpark. Het Krugerpark heeft een oppervlakte zo groot als België! En echt … er staat een hek omheen!

We crossen, hobbel en butsen in een open 4 WD van ’s morgens heel vroeg tot laat in middag door het park om de Big 5 te spotten.  Dat zijn de Olifant, Leeuw Luipaard, Buffel en de Neushoorn. Met de camera en een paar flessen water (want het is erg warm) in de aanslag.

Aan de eind van de dag is de gids/chauffeur helemaal enthousiast: we hebben drie van de vijf gezien. Die kunnen dus van ons lijstje.

Op naar het koude biertje en de koele strakke witte wijn voor de schipperse.

Morgen weer in de bus op naar Swaziland. Dat schijnt een Koninkrijk te zijn. Zomaar een piep klein land midden in het enorm grote Zuid Afrika. Het zal ons benieuwen.

Sanibona  (Hallo in het Swahilie) Vrienden, Familie en Hardlopers,

Laat ik in mijn simpelheid nu altijd gedacht hebben dat Swaziland een soort provincie van Zuid Afrika was… maar nee, het is een echt land ongeveer net zo groot als Wallonië met ongeveer 1 miljoen inwoners en met een heuse Koning. Waarover later meer.

Maar echt verschillen met Zuid Afrika doet het niet. Oneindig lange wegen, bossen  en grillige bergen. Maar waar leven deze ongelofelijk blije mensen van, vraag je je af.

Bosbouw en de export van ananas. Dat is het zo’n beetje wel. Echter,  het meeste geld komt het land binnen van de Swahilies die in Zuid Afrika werken. 

Nog meer interessante dingen over het land?

Ja, toch wel want in Swaziland is polygamie toegestaan! En de Koning geeft het goede voorbeeld. Koning Mswati heeft momenteel 13 vrouwen!  Elk najaar, bij het begin van de oost, mag hij een of meerdere nieuwe bruiden uitkiezen. En als hij een voorbeeld aan zijn vader Koning Sobhuza gaat nemen, dan kan hij nog even vooruit.

Deze stierf op 83 jarige leeftijd en had 120!! officieel geregistreerde vrouwen!!

En naar men zegt meer dan 600 nazaten!!

En nu we het toch over Koningen hebben, daar was hij dan:  de Leeuw!  Kan van het lijstje.

Daar lag hij met zijn dames in het hoge gras.  En het moet gezegd, hij past zich makkelijk aan aan de gewoonten van het land. Want  hij heeft ook gemiddeld 4 tot 12 vrouwen.

Maar of hij ooit koeien als bruidsschat heeft betaald… ik vraag het me af.

Dus Vrienden, als je een grote familie c.q gezin wilt?  Ik zou zeggen:  Swaziland, here I come!!!

Vrienden, jullie zijn weer even helemaal bij en ….. wordt vervolgd!

M.vr.gr.

Carla & Han

even niet a/b Esperanza

Terug naar boven