MEMORANDUM NICO GUTTE

Nico is opgegroeid bij de haven en er was veel aan de haven te vinden in die tijd. Hij had al snel een bootje en ging met zijn vrienden de Lek op.

In die tijd was de haven een industriehaven, waar veel beroepsschippers lagen. Er kwamen steeds meer recreatiescheepjes te liggen en lagen op een ongelukkige manier achter in de haven.

Om een en ander te verbeteren staken de watersporters de koppen bij elkaar en wilden zich gaan verenigen. Een van hen was Nico. Hij was de jongste in dit gezelschap, ongeveer 20 jaar oud.

De watersportvereniging De Helling werd opgericht op 4 juli 1951 en Nico werd met algemene stemmen tot secretaris gekozen. Nico bleef maar liefst 25 jaar secretaris van de vereniging. Vooral in de eerste jaren was er veel te doen om alles op een lijn te krijgen.

Er moesten steigers komen, olietonnen werden hiervoor gebruikt en voor de loopplanken werden oude schoolbanken gebruikt. Toepasselijk voor onderwijzer Nico. In 1954 werd een stichting opgericht om de financiën te waarborgen.

Ook hiervoor werd Nico gekozen tot secretaris. Deze functie heeft Nico 50 jaar volgehouden!!   

De stichting heette Stichting tot Steun aan WV de Helling. Het ging de club goed, men ging met de gemeente praten over een nieuwe haven, een watersporthaven. Het liggen in de oude haven werd steeds moeilijker. De gemeente was zwaar tegen, maar na jaren en tussenkomst van de provincie kwam er toch een nieuwe haven en hij werd verpacht aan de Helling, onder voorwaarde dat er binnen de kortste tijd een behoorlijke grote camping kwam.  In 1954 werd de haven geopend.

Nico had bergen werk verzet om administratief alles te regelen.  300 Ligplaatshouders moesten hun plaatsen krijgen en er moest een ander clubhuis komen. Het liep voortreffelijk tot in 1977 de grote boem kwam. Door onenigheid over het beheer van de camping werd de haven afgenomen door de gemeente. Nico zag je nooit kwaad, maar toen was hij woedend. Hij trad met het gehele bestuur af als secretaris en werd voor zijn hele werk benoemd tot erelid.

Ondanks dat hij al lange tijd geen boot meer had, bleef hij de club trouw, bezocht onze ledenvergaderingen en kwam bijna wekelijks koffie drinken zowel op de zaterdagmiddag als op de dinsdagochtend inloop. Wij als vereniging hebben onnoemelijk veel te danken aan zijn tomeloze inzet.

Met het heengaan van Nico is onze laatste oprichter overleden. Een schok ging door onze vereniging die een dezer dagen zijn 65 jaar bestaan op gepaste wijze gaat vieren. Ons trouwste lid is er niet meer….

Namens bestuur en leden van WV de Helling willen wij de nabestaanden alle sterkte toewensen bij het verwerken van dit grote verlies.

Kees van der Linden

Oud voorzitter 

Terug naar boven