Orkaan uit Muiden wint Respec op de Lek

De Muidense roeisloep Orkaan is de vierde winnaar van de Culemborgse roeisloepenwedstrijd ‘Respec op de Lek’. De winnaar van de afgelopen twee jaar, de Azorean High uit Katwijk, moest ditmaal genoegen nemen met de tweede plaats. De Culemborgse vrouwen voeren afgelopen zaterdag tussen de kribben op een kei, waardoor het roer brak en het team de strijd teleurgesteld moest staken.

De Muidense ploeg maakte met de winst op de flink stromende Lek de verwachtingen ruimschoots waar. Vorig jaar werd het team nationaal kampioen sloeproeien en de ploeg staat momenteel op de tweede plaats in de hoogste klasse. De Orkaan-bemanning mocht de houten krib, de traditionele hoofdprijs bij Respec op de Lek, meenemen naar Muiden.

De prijs voor het beste vrouwenteam ging dit jaar naar de sloep ‘Zusje’ uit Rutten in de Noordoostpolder. Dat was vooral ook sneu voor de Culemborgse sloeproeisters. Tijdens de eerste race voeren zij het roer kapot op een kei tussen twee kribben, waarna de stuurloze sloep teruggesleept moest worden naar de jachthaven. In de kortere middagrace lieten de vrouwen – buiten mededinging en met een reserveroer - zien dat een eerste prijs mogelijk was geweest: de sloep was in de sprint over 4 kilometer de snelste vrouwensloep. De Culemborgse mannen kwamen dit jaar niet aan de start omdat de vrouwen in de Jan van Riebeeck roeiden.

Ed Wulterkens van het organisatiecomité van Respec op de Lek, stelde na afloop tevreden vast dat de Culemborgse vereniging er in is geslaagd de forse groei naar 32 deelnemende sloepen, soepeltjes op te vangen. Deelnemende teams reageerden onverdeeld enthousiast op het inmiddels traditionele Culemborgse sloeproeifeest. ‘Respec op de Lek’ staat bij veel deelnemers vanwege de sfeer (en het immer mooie weer) steevast in de roeikalender. De organiserende sloeproeiers van Jan van Riebeeck mogen zich dan ook het hoofd gaan breken over de vraag hoe een mogelijk nog verdere groei volgend jaar opgevangen kan worden.

Foto: Jan Kleymans

 

 

Terug naar boven