Hellingleden skiffen in Portugal

‘Blades out of the water! Yes, very good!’ roept Manuel naar ons vanuit zijn coachbootje. Zijn aanwijzingen blijken te werken. Meer balans, de skiff glijdt beter. We doen moeilijke oefeningen, maar het is geruststellend te weten dat het water nog een prettige temperatuur heeft, mochten we omslaan.

‘We’ zijn Anja, Judith en Anneke (zus van Anja en roeister bij Jason). We gaven ons op voor de skiffcoaching zonder veel te weten over de coach. Zou het wel iemand zijn met verstand van roeien? Maar het roeiwater leek aantrekkelijk, dus als de coach niet zou bevallen konden we nog altijd lekker gaan roeien.

Coach Manuel bleek een 28-jarige HUNK te zijn, met een brede glimlach, enthousiast, en met veel verstand van roeien en boten afstellen. Hij heeft een Master in bewegingsleer en roeide in de nationale selectie van Portugal.

Elke dag twee sessies in de boot en elke dag een videosessie. Het blijft confronterend jezelf te zien roeien, maar aanwijzingen van een coach worden er veel duidelijker door. We roeiden op een enorm stuwmeer (Castello de Bode), gelegen tussen de heuvels. Minpuntje was het ontbreken van een roeivlot. In- en uitstappen gebeurde bij een hoge steiger, waarbij de boot vervaarlijk schuin op de rigger hing en hulp van een sterke man onontbeerlijk was. Best eng, en het leek ons ook niet goed voor de boten, allemaal Wintechs.

Behalve Manuel waren er nog twee sterke mannen om ons in en uit de boten te hijsen: Piet van der Linde, coach bij Rijnland, en Vasco, de compagnon van Manuel. Piet is getrouwd met de moeder van Manuel, heeft Manuel vroeger gecoacht, en assisteerde nu bij het coachen. Vasco kan niet roeien, maar is de baas van de zeilschool die de company in Lissabon heeft. Deze week had hij geen cliënten, dus hielp hij met al het sjouwwerk. De boten liggen op stellingen in een container en moeten de heuvel worden afgedragen over een flinke afstand, nu zelfs verder dan normaal omdat de waterstand extreem laag was. Het laatste stukje naar de steiger was ‘tricky’. Bijgaande foto is genomen vanuit de plek waar de boten liggen. Er is trouwens maar een fractie van het immens grote roeiwater op te zien.

We hebben een heerlijke week gehad, heel leerzaam en bovendien gezellig.

 Anja: ‘ik vond het een heel goed skiffgebeuren.’

 Judith: ‘dit was de beste buitenlandse skiffcursus die ik ooit gedaan heb.’

Terug naar boven