Sloeproeien

Sloeproeien, een sport met een historisch tintje

Sloeproeien is een vorm van boordroeien, waarbij iedere roeier één riem hanteert (in plaats van twee riemen bij het scullen). Er wordt geroeid in originele (gerestaureerde) reddingssloepen en whalers, maar ook in roeisloepen die speciaal voor wedstrijden zijn gebouwd, zoals onze Kuikensloep, de ‘Jan van Riebeeck’. Er zijn 6-, 8-, 10- en zelfs 12-persoons roeisloepen.

Sloeproeien is verbonden met de Nederlandse geschiedenis. De VOC-schepen hadden roeisloepen aan boord. Die sloepen werden gebruikt voor transport van schip naar de wal, of voor het 'uitroeien' van de trossen waarmee afgemeerd werd. Eind 17e eeuw hadden de Nederlandse zeilende walvisvaarders sloepen mee om op de walvissen te jagen. Deze snelle 'whale-boat' sloepen waren voorzien van een harpoen. Op onze koopvaardij- en marineschepen zijn al honderden jaren reddingssloepen aanwezig. In de havens werden eeuwenlang jollen gebruikt door de 'vletterlieden' voor vervoer van mensen of materialen, assistentie bij ankeren en aan- en afmeren, maar ook voor de haringvisserij. Ook het loodswezen kent een rijke historie met sloepen.

Sloeproeien in wedstrijdverband
Waar sloepen waren, waren ook wedstrijden. Op zeevaartscholen, waar sloeproeien één van de verplichte vakken is, worden al sinds de jaren '50 sprintwedstrijden georganiseerd. In de loop van de jaren kwamen er korte en lange prestatietochten bij in Nederland. In 1991 resulteerde dat in de oprichting van de Federatie Sloeproeien Nederland (FSN). De diversiteit in sloepen maakte onderling vergelijken onmogelijk, waarvoor de FSN een 'handicapsysteem’ ontwikkelde. Daardoor kunnen verschillende typen sloepen toch tegen elkaar strijden. Het aantal sloepen dat in Nederland meedoet aan wedstrijden stijgt gestaag en ligt inmiddels rond de 250. Continu komen er meer sloepen bij; fonkelnieuwe of oude modellen die volledig gerestaureerd zijn. Er worden jaarlijks ruim twintig wedstrijden georganiseerd. Steeds meer mensen sluiten zich aan bij de een van de 130 verenigingen of beginnen er zelf een.

Fysiek zware sport
Sloeproeien vergt veel van je lijf, maar ondanks dat hoort bij sloeproeien nog steeds het ‘stoere’ en ‘ruige’ sfeertje van vroeger Na de finish is het tijd voor feest. Menig team neemt tijdens de wedstrijd een kratje bier mee, zodat gelijk na de finish gedronken kan worden op de goede afloop. Dat maakt sloeproeien ook een ontzettend gezellige sport. Wie een keer duizend of vijftienhonderd roei(st)ers heeft meegemaakt in de feesttent na afloop van een wedstrijd, en de sfeer heeft geproefd, wil niets anders meer…

Terug naar boven