Slag om de Zaan, 15 april 2017

De dames in de Jan van Riebeeck tijdens Slag om de Zaan 2017

Er vol tegenin.. tegen de wind dus! Dat omschrijft wel onze wedstijd van afgelopen zaterdag. We hebben afgesproken om ruim op tijd aanwezig te zijn. Door omstandigheden kunnen we niet kranen, maar moeten we gebruik maken van een helling op ongeveer 3 km van de start. Vanaf daar worden we met nog drie andere damessloepen door een schattige berenboot naar het beginpunt bij de Verkadefabriek gesleept. Het is een hilarisch spektakel en het kost veel tijd voordat alle sloepen in het water liggen, vooral bij de andere clubs. Laten we het er op houden dat achteruit rijden met een sloep achter de auto niet voor iedereen is weggelegd! Toch verbroedert zulk gestuntel ook en dus hebben we weer nieuwe roeivrienden gemaakt!

Het is gezellig druk aan de kade en in de prachtige, rustieke Verkadefabriek. We hebben net genoeg tijd om nog even bij te kletsen met bekenden, voordat we weer aan boord moeten om ons klaar te maken voor de wedstrijd. Een klein stukje om warm te worden en dan gestaag oproeien naar de start. We horen al gauw onze naam door de speakers en dan wordt er afgeteld naar het startsein, gaan!

Gedurende de heenweg varen we vol tegen de wind in, dus werk aan de winkel! Rammelen! We voelen ons goed en de sloep loopt, zeker gezien de weersomstandigheden, prima. Vooral als we blijven focussen op een lange slag, kunnen we ook snelheid maken. Na enkele kilometers leidt de route langs de Zaanse Schans, alwaar we de vakantiekiekjes van menig toerist opleuken. Er staan flink wat bezoekers langs het water te kijken wat die gekke Hollanders aan het doen zijn! Maar.. publiek is publiek, dus je hoort ons niet klagen.

Bij het ronden van een boei komen we nog even in conclaaf met een concurrent, maar die halen we meteen daarna in en kort daarop komt eindelijk de verlossende tekst van onze stuur: “Nog 500 meter en dan zijn we bij het keerpunt!”. Dat betekent: wind mee…! De stuurboordroeiers geven een tandje bij en voor we het weten, zijn we op de terugweg. Zo aan het begin van het seizoen betekent een dergelijke 16,6 kilometer voor iedereen: doorbijten en hangen. We lopen mooi op een aantal sloepen in en horen op verschillende plekken aan de zijkant aanmoedigende teksten gescandeerd worden. Onze fans laten ons niet in de steek! Wat super gaaf dat zij hier voor ons langs de kant staan!

Dan komt de finish in zicht. Nog een laatste keer gaan! De nieuwe meiden in ons team laten direct zien dat ze kanjers zijn waar je op kunt bouwen! We roeien alsof ons leven er vanaf hangt en gaan na 1 uur 56 minuten over de streep. De stuurman is tevreden en we eindigen op een mooie 5e plaats. Fantastisch!

Heel veel dank aan de organisatie van Slag om de Zaan! Zij hebben er weer een fantastisch evenement van gemaakt. Ook superdank aan onze trouwe fans die ons op verschillende plekken langs de kant, met veel enthousiasme hebben toegejuicht! Zonder jullie was het op zijn minst een stuk stiller geweest en Jan, door jou hebben we weer prachtige plaatjes!

Damesteam Jan van Riebeeck

Terug naar boven