Kanoën

Kanoën

De kano-afdeling van WV de Helling bestaat uit circa dertig actieve kanoërs. Iedereen vaart in een eigen zeekano. Dittype kano is het meest geschikt voor de Lek. We hebben enkele clubkano's voor mensen die het kanoën eerst een paar keer willen uitproberen voordat ze er zelf een aanschaffen. 

De afdeling heeft geen apart afdelingsbestuur, noch regelementen en statuten. Zo nodig bespreken we ‘kwesties’ op de krib in Beusichem; ons zogeheten kriboverleg. We organiseren één keer per jaar een heuse vergaderingin het najaar. Eén van ons zit in het hoofdbestuur van WV de Helling.

Contactpersoon voor de kano-tak:
Jan de Bliek

tel: 06 201 567 39
kanoen@wvdehelling.nl

 

Activiteiten

De kanoërs varen het hele jaar rond. Meestal een op- en neertje naar Beusichem. Vrijwel elke zondagochtend, regelmatig op woensdagavond en met de ‘oude knarren’ op dinsdagmiddag.Daarnaast spreken we met elkaar af op Signal. Samen varen is veiliger en gezelliger. 

We organiseren jaarlijks twee echte ‘evenementen’. Dat zijn de Van Stuw tot Stuw (1e weekend van juli), Culemborg - Maurik- Hagestein- Culemborg. Het andere is de Oliebollentocht begin januari.Met daarna de altijd gezelligenieuwjaarsreceptie van WV de Helling.

We bezitten een kano-trailer. Die gebruiken we richting andere wateren.Zoals de Waal en IJsel, de Friese sloten, de Biesbosch, het IJsselmeer of de Wadden- en Noordzee. Tot nog toe kwamen we altijd terug met evenveel mensen als we gingen.

Risicosport

Kanoën is een risicosport. Zeker als het koud is, hard waait en/of op groot water zoals de Lek. We houden bij elkaar - en zeker bij nieuwkomers - goed in de gaten of iedereen gekleed gaat naar de omstandigheden van het moment. Denk aan zwemvest, winddichte jas, neopreen, muts, handschoenen, etc. Als het gaat schemeren en in het donker varen we met een wettelijk verplicht rond schijnend wit licht.

Als de omstandigheden dat vragen, nemen we alleen mensen mee met de juiste uitrusting en ervaring. Dit is mede afhankelijk van de sterkte van de groep;kanoën op groot water is een teamsport.

Nieuwkomers adviseren we om bij ons eerst de kennismakingscursus te volgen. Die geven we alleen op verzoek. Ter geruststelling: de cursus begint met omgaan, onder één-op-één begeleiding. In zeekano’s zit je vast met een spatscherm. Dat is voor sommigen beangstigend. Daarom is het essentieel dat je weet en ervaart hoe je moet ontsnappen uit de kano. Later in de cursus leer je ook elkaar op open water snel weer in de kano te helpen. 

Jeugdbeleid is er in zoverre, dat we niet verantwoordelijk willen zijn voor meevarende personen van onder de achttien jaar. Onder begeleiding van eigen ouders zou eventueel wel kunnen. 

Stalling

Onze stalling telt zestig ligplaatsen. Die zijn in principe bedoeld voor mensen die regelmatig varen. De stalling is dus niet om opslagproblemen van mensen met een te kleine schuur op te lossen. Deze regel is nodig om in de toekomst mogelijk schaarse ruimte te kunnen verdelen. In voorkomende gevallen gaan we uit van het redelijk overleg. Mocht dat niet lukkendan kan het bestuur van WV de Helling de huur opzeggen. Om plaats te maken voor iemand die wel regelmatig vaart. Een dergelijk besluit is bindend. 

Alleen leden van WV de Helling kunnen gebruik maken van de kanoplekken in de stalling. Naast het verenigingslidmaatschap betaal je ook een kanobijdrage per stallingsplek. De kano’s zijn niet via WV de Helling verzekerd. 

De vloer van de stalling bevindt zich op 5.40 meter boven NAP. Voor de meeste hoog waters is ontruiming van de stalling niet nodig. In 1995 ten tijde van de evacuatie kwam het water bij Culemborg tot 6.28 meter. Toen zou dus ± 88 centimeter water in de stalling hebben gestaan. Dat betekent ontruiming van de onderste twee lagen.

Voor kanoërs die gewoon door willen varen bij hoog water is het van belang op tijd, dus zonder natte voeten, hun bootweg te halen. Als bij Lobith 9100 kuub per seconde binnenkomt, staat het waterpeil bij Culemborg twee dagen later op 5.40 meter.

 

Terug naar boven