Veilig Varen

De Lek is een belangrijke rivier voor doorgaande vrachtschepen en heeft daarnaast een recreatieve functie. De stroming varieert afhankelijk van de waterafvoer van de Rijn. Dit alles bij elkaar maakt dat varen op de Lek niet ongevaarlijk is. WV De Helling hecht dan ook sterk aan een goed veiligheidsbeleid. Belangrijk is dat alle watersporters zich bewust zijn van de risico's, de situatie goed kunnen inschatten en daar naar handelen.

Meld incidenten!
Ook met Rijkswaterstaat heeft de Helling regelmatig overleg over veilig varen op de Lek. Het gaat dan vooral om het rekening houden met elkaar als vaarweggebruikers. Snelvaren bij de havenmonding of de veerpont is verboden, net als het hinderen van medewatersporters. Rijkswaterstaat houdt regelmatig controles. Het is belangrijk dat hinderlijke situaties en/of incidenten bij Rijkswaterstaat of politie worden gemeld. Mocht een incident door een snelvaarder worden veroorzaakt noteer dan het registratienummer (Y-nummer). Meldt gebeurtenissen ook bij het hoofdbestuur van de Helling. Deze meldingen helpen ons in het overleg met Rijkswaterstaat. Maak van incidenten melding bij rijkswaterstaat of de politie: 112, mariofoon Centralepost Nijmegen, politie algemeen telefoonnummer 0900-8844, of bij de locale agent.

Risico
Het grootste risico is dat een watersporter, al dan niet bewusteloos, te water raakt en onderkoeld raakt. In de loop der jaren zijn incidenteel mensen verdronken tijdens het zwemmen in een rivier. Oorzaak: gevaarlijke stroming en kolken. De veiligheidsregels van De Helling zijn er dan ook op gericht om te voorkomen dat mensen in het water terecht komen of ervoor te zorgen dat de tijd dat men in het water ligt zo kort mogelijk is. Voor iedere tak van de watersport is de situatie weer anders en gelden er andere regels. Zie verder de subrubrieken bij de afdelingen.

Samenwerkingsverband 'Varen doe je Samen!'

‘Varen doe je Samen!’ heeft als doel de veiligheid op en rond het water te vergroten. Met beroepsvaart, zowel binnenvaart als zeevaart, passagiersschepen en allerlei soorten recreatievaartuigen wordt het steeds drukker op het water. Dit maakt continue aandacht voor veiligheidsrisico’s noodzakelijk. De samenwerkende partners van ‘Varen doe je Samen!’ bundelen hun kennis, netwerken en communicatiekracht om de verschillende vaarweggebruikers voor te lichten en te motiveren om de vaarwegen en de wateren veilig met elkaar te delen.

Wie zich bewust is van potentiële risico’s, en inzicht, kennis en ervaring heeft op het gebied van varen, zal veiliger varen dan iemand die dit niet of minder heeft. Veiligheid en veilig handelen vinden wij een normaal onderdeel van waterrecreatie, een routine: het hoort er gewoon bij, voor je eigen vaarplezier. De informatie op de site www.varendoejesamen.nl helpt je hierbij. ‘Varen doe je Samen!’ staat voor samen veilig, duurzaam en plezierig varen.

In "Varen doe je samen" werken samen: RWS, de Provincies, Unie van Waterschappen, Port of Amsterdam, Port of Rotterdam, Konklijke Binnenvaart Nederland, KNRM, Hiswa, Netwerk Waterrecreatie, Sportvisserij Nederland, Koninklijke Marine, Watersportverbond, Politie, CBR.

Klein Vaarbewijs

Door de watersportvereniging wordt regelmatig in de wintermaanden een cursus Klein Vaarbewijs 1 georganiseerd. Het Klein Vaarbewijs 1 is voor recreatieve schippers van snelvarende boten en grotere schepen verplicht.

Uit landelijk onderzoek blijkt dat de vaarregels op het water niet bij iedere bootbezitter bekend zijn. Gevaarlijk vaargedrag is gesignaleerd door de politie te water, evenals Rijkswaterstaat. De veiligheid op het water neemt toe als er sprake is van goede voorbereiding en kennis van de regels.

Ook wanneer je in een boot vaart waarbij je geen vaarbewijs nodig hebt, is het Klein Vaarbewijs aan te bevelen. Je leert de vaarregels, de betekenis van betonning en licht/geluidsseinen en meer. Het Klein Vaarbewijs 1 is verplicht voor het varen met pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter en het varen met motorboten korter dan 15 meter, maar die sneller kunnen dan 20 kilometer per uur. Hieronder vallen ook jetski’s. Met het Klein Vaarbewijs 1 mag u varen op rivieren, kanalen en meren.

Waterdata
Rijkswaterstaat geeft belangrijke informatie die handig is om voor het varen te bekijken:
- de temperatuur van het water van de Lek bij Culemborg
- de hoogte van het water bij Lobith (is een indicatie voor de stroming van de rivier, zie roeiregels).

Overlevingstijd bij te water raken.

WatertemperatuurWetsuitGekleedZwemkleding
0 C15 minuten9 minuten2 minuten
5 C3 uur1 uur30 minuten
10 C9 uur3 uur1 uur
15 C12 uur5 uur2 uur
20 C15 uur8 uur4 uur

 

Bovenstaande tabel laat zien dat die iemand die bij een watertemperatuur van 5 graden Celcius gekleed in het water valt, een overlevingstijd heeft van 1 uur; in badkleding een half uur. Bij een watertemperatuur van 10 graden Celcius is dit resp. 3 uur en 1 uur. Bovenstaande tabel van de KNRM is gebaseerd op “stilliggen en jezelf zo klein mogelijk maken”, dus ruim binnen de aangegeven tijd moet je op de kant staan!

Terug naar boven